Home » Energielabel »
Energielabel woning – alles wat je wil weten
Alles wat je over het energielabel woning wil weten. Onder andere over de verplichting bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning; duurzaamheidskorting op de hypotheek; impact van het energielabel op de wws punten (huurwaarde bepaling) of gewoon om te laten zien dat de woning flink is verduurzaamd.
Liever gelijk een energielabel woning aanvragen?
Hier deel ik ook nuttige tips over hoe je het energielabel verbeteren kan, welke factoren de grootste impact hebben en wanneer het energielabel verplicht is en wanneer niet. 13 jaar praktijkervaring in de markt van energielabels en -adviezen voor overheden, woningcorporaties en vastgoedbeleggers deel ik graag met woningeigenaren zodat zij gerichter aan de slag kunnen.
Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel is een methodiek om de energiezuinigheid van een gebouw te bepalen. De uitkomst hiervan wordt uitgedrukt in een letter. Die loopt van A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (niet energiezuinig). Het lijkt in eerste instantie veel op de energielabels voor elektrische apparatuur waaronder televisies, wasmachines en dergelijke.
De berekening erachter is echter compleet anders en veel uitgebreider. Hierbij wordt namelijk gekeken naar de hoeveelheid vierkante meters gebruiksoppervlakte, verliesoppervlakte van de woningschil, de isolatiewaardes en het rendement van de installaties en de afgiftesystemen (vloerverwarming, radiatoren, lucht, etc..). Naast de label letter geeft het energielabel ook de BENG energieprestatie indicatoren (bijna energie neutraal gebouw) weer. De zogenoemde EP1, EP2 en EP3 waarden. De waarde van de EP2 is bepalend voor de label letter.
Wanneer heb ik een energielabel nodig?
Als u uw woning gaat verkopen, verhuren, opleveren of als u uw hypotheek wil oversluiten krijgt u te maken met het energielabel. Maar ook als u voor een subsidieregeling moet aantonen dat u de woning een aantal labelstappen verbeterd heeft. Het startlabel en eindlabel moeten dan duidelijk zijn. Daarnaast moet uw woning voorzien zijn van een energielabel als u het op Funda of een soortgelijke website wil zetten. De zogenaamde advertentieplicht. Eerst mocht het energielabel er uiterlijk bij passering van de akte bij de notaris zijn, maar dat moment is dus vervroegd.
Wanneer is een energielabel niet verplicht?
Als de woning een monumentale status heeft dan is een energielabel niet verplicht. Gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten hebben dus geen energielabel nodig. Ook vrijstaande woningen met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlakte (tiny house, woonboot of woonwagen) zijn niet verplicht een label te hebben. En dat geldt ook voor recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. Schuren en garages zijn per definitie niet labelplichtig.
Wat is de boete als je geen energielabel hebt?
De boete voor het ontbreken van een geldig energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering is 435 euro voor particulieren. Als een bedrijf in de fout gaat dan is de boete 870 euro. Bij het ontbreken van een energielabel als met de woning online geadverteerd wordt bepaalt de ILT (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) de hoogte van de boete per geval. De verhuurder of woningeigenaar is in alle gevallen degene die de boete riskeert.
Welk energielabel heeft mijn huis?
Energielabels voor woningen worden geregistreerd in de energielabeldatabase van de overheid. Als er in de afgelopen tien jaar een energielabel is geregistreerd dan vindt u die daarin terug. Kunt u geen energielabel vinden? Dan is er geen sprake van een geldig energielabel. Dit kan zijn omdat er nooit een energielabel is opgesteld of omdat het langer dan tien jaar geleden is opgesteld en inmiddels is verlopen. In dat geval moet u het energielabel opnieuw laten vaststellen.
Hoelang is een energielabel geldig?
Een energielabel is tien jaar geldig gerekend vanaf de opnamedatum (woningbezoek). Een voorbeeld: Een energieadviseur heeft op 10 maart 2022 uw woning opgenomen. Op 17 maart 2022 registreerde hij/zij het energielabel en leverde het aan u op. Het energielabel is dan tot 10 maart 2032 geldig. Het betreft namelijk een momentopname van de woning op 10 maart.
Wat kost een energielabel voor een woning?
De kosten van een energielabel zijn met name afhankelijk van de gebruiksoppervlakte van een woning. De kosten variëren grofweg van 350 euro tot 450 euro incl. BTW. Van een klein appartement tot een grote villa. Deze kosten zijn inclusief registratiekosten, administratiekosten, woningopname, uitwerking energielabel en reiskosten.
Energielabel voor rentekorting op de hypotheek
Banken en hypotheekverstrekkers beseffen dat zij een grote rol kunnen spelen in de verduurzaming van vastgoed en daarom bieden zij rentekorting (of duurzaamheidskorting) aan op hypotheken van woningen die energielabel B, energielabel A of beter hebben. De rentekortingen en voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Sommige hypotheek verstrekkers rekenen zelfs een renteopslag als het energielabel D of slechter is.
Het is dus extra de moeite waard om een energielabel voor uw woning op te laten stellen als u al veel heeft verbeterd! Informeer bij uw hypotheekverstrekker wat in uw situatie de voorwaarden voor het krijgen van duurzaamheidskorting zijn.
Wat is er nodig voor energielabel A?
Omdat veel hypotheekverstrekkers energielabel A als ondergrens stellen is het goed om te weten wat daarvoor nodig is. Een woning met energielabel A moet beschikken over voldoende dak- en spouwmuurisolatie. Daarnaast moet er sprake zijn van HR++ glas, een hoog rendementsketel en in veel gevallen zonnepanelen.
Soms hebben tussenwoningen niet per se zonnepanelen nodig om energielabel A te halen. Dit komt door de kleinere hoeveelheid verliesoppervlakte van de schil. Ze zitten namelijk beter “ingepakt” tussen twee andere woningen. Airco’s hebben een negatieve invloed op het energielabel. Lees meer over hoe je het energielabel kan verbeteren.
Energielabel woning aanvragen
Het energielabel in Nijmegen of daarbuiten stel ik graag voor u op. Daarbij haal ik altijd het maximale resultaat eruit. Vraag er direct één aan via het formulier op energielabel woning aanvragen!

Vragen? Stuur mij een berichtje!
