Home » Energielabel »
Energielabel bedrijfspand – alles wat je erover wil weten
Alle relevante informatie over het energielabel voor bedrijfspanden, kantoren, winkels, schoolgebouwen en overige utiliteitspanden.
Liever gelijk een energielabel bedrijfspand aanvragen?
Wat is een energielabel bedrijfspand?
Een energielabel voor een bedrijfspand zegt iets over de energiezuinigheid van het gebouw. Dit wordt uitgedrukt in een letter, wat loopt van A+++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (niet energiezuinig). Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel. De gebruiksoppervlakte, installaties en isolatie van ramen, gevels, vloeren en daken zijn belangrijk in de berekening van het energielabel.
Het energielabel is een benadering van de werkelijkheid. Daarom zijn een aantal zaken gestandaardiseerd. Op die manier kunnen energielabels van bedrijfspanden beter met elkaar vergeleken worden. Op basis van de functie en oppervlakte van een bedrijfspand rekent de software met standaard openingstijden, binnentemperaturen en aantal personen. Zo kan er geen verschil in energielabel ontstaan als het bedrijfspand een nieuwe gebruiker krijgt en de functie hetzelfde blijft.
Wanneer heb ik een energielabel bedrijfspand nodig?
Bij wet is het geregeld dat u bij verkoop of verhuur een energielabel verplicht moet overhandigen. Ook stellen sommige banken de eis dat er een energielabel opgesteld wordt voor de financiering. Soms wordt een minimaal energielabel geëist. Dit betekent dat u dan een energielabel voor uw bedrijfspand moet laten opstellen. Als niet het gewenste energielabel gehaald wordt dan kan u een energieadvies voor uw bedrijfspand laten opstellen. Zo komt u te weten welke stappen u moet zetten om dat energielabel te behalen.
Welke gebouwen zijn labelplichtig?
Kort door de bocht zijn bijna alle gebouwen labelplichtig. Uitzonderingen zijn monumenten, industriefuncties (werkplaatsen en productielocaties), religieuze gebouwen, alleenstaande gebouwen kleiner dan 50 vierkante meter en panden die niet verwarmd of gekoeld worden ten behoeve van mensen. Overheidsgebouwen groter dan 250 m2 moeten een energielabel hebben en dat voor het algemene publiek zichtbaar ophangen. Zie voor een volledig overzicht de veelgestelde vragen energielabelverplichting utiliteitsgebouwen van de RVO.
Welk energielabel is verplicht?
Op dit moment is alleen voor kantoren energielabel C verplicht gesteld vanaf 1 januari 2023. Dit geldt overigens niet voor kantoren kleiner dan 100 m2. De verwachting is dat de overheid ook voor andere soorten gebouwen dergelijke eisen zal instellen. Maar op dit moment is dat nog niet zo. Ook banken kunnen bij aanvragen voor financiering eisen stellen aan het minimale energielabel waaraan een gebouw moet voldoen. Dit verschilt per bank en per soort object. Heeft u niet het benodigde geldig energielabel dan moet u energiebesparende maatregelen nemen zodat u vanaf 2023 minimaal energielabel C heeft.
Bij het energielabel voor woningen wil de overheid er voor zorgen dat vanaf 2030 woningen met energielabel E, F of G niet meer verhuurd mogen worden. Zie ook het artikel op de website van de NOS.
Heeft mijn pand al een energielabel?
Energielabels worden geregistreerd in een online database van de Rijksoverheid (RVO). Deze database van energielabels (EP-Online.nl) is vrij doorzoekbaar voor iedereen. Op het moment dat de energieadviseur het energielabel bedrijfspand heeft geregistreerd is dit meteen te controleren en terug te vinden. Energielabels zijn tien jaar geldig. En het kan zomaar zijn dat de vorige eigenaar van uw bedrijfspand al een energielabel heeft laten opstellen.
Wat kost een energielabel voor een bedrijfspand?
De kosten voor een energielabel bedrijfspand zijn afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal vierkante meters is in de praktijk het meest bepalend voor de prijs. Maar de complexiteit en de beschikbaarheid van bouwtekeningen ook.
Bij kleine utiliteitspanden tot 1.000 m2 valt de complexiteit vaak mee. Daarom durven energieadviseurs vaste tarieven te laten zien op hun website. Bij bedrijfspanden die groter zijn dan 2.000 m2 is er vaak meer geld voor een bijzonder ontwerp. Dat is leuk voor de uitstraling maar brengt meer werk met zich mee voor de adviseur. Een overzicht van de energielabel kosten bedrijfspand is te vinden op op de aanvraagpagina.
Hoe kan ik een energielabel aanvragen?
Als u het energielabel bedrijfspand aanvragen contactformulier invult dan neem ik snel contact met u op. U ontvangt van mij een offerte en wij maken een afspraak voor een opname op locatie.
Ik stel energielabels bij voorkeur op voor bedrijfspanden in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. Maar ik ben ook actief in de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Vragen? Stuur mij een berichtje!
